Wat houdt een pleegouder in?

rechten en plichten pleegouder

 

Voorwaarden pleegouder

De minimale leeftijd om pleegouder te worden is 21 jaar. Daarnaast moeten mensen die pleegouder willen worden meedoen aan een voorbereidingsprogramma. Ook moeten ze een verklaring van geen bezwaar krijgen van de Raad voor de Kinderbescherming. De pleegzorgorganisatie vraagt deze verklaring aan na toestemming van de pleegouder.

Gezag over pleegkinderen

Pleegzorg is tijdelijk en iets anders dan adoptie. Pleegouders hebben geen gezag over pleegkinderen. Dit betekent dat zij niet wettelijk verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding. Bij een vrijwillige uithuisplaatsing blijven de ouders of voogd verantwoordelijk. Bij een gedwongen uithuisplaatsing heeft Bureau Jeugdzorg het gezag. Het gezag kan dan ook overgedragen worden aan de pleegouder.

Rechten pleegouders

Pleegouders hebben een aantal rechten zoals een goede begeleiding van de instelling die de pleegzorg aanbiedt. Ook hebben zij recht op een onkostenvergoeding en zorgverlof.

Sinds 1 juli 2013 hebben pleegouders deze rechten erbij gekregen:

  • U heeft recht op goede informatie om als pleegouder goed voor uw pleegkind te kunnen zorgen.
  • Een hulpverlener mag een hulpplan voor uw pleegkind niet alleen maken. Hij moet u daarbij betrekken.
  • Als er problemen zijn met Bureau Jeugdzorg of een instelling voor pleegzorg, mag u een vertrouwenspersoon inschakelen.
  • Een pleegzorginstelling is verplicht een ouderraad in te stellen. In deze raad kunt u meepraten over de gang van zaken in de instelling.

Deze rechten staan in de wet Verbetering positie pleegouders.

Vergoeding pleegouders

Pleegouders kunnen een vergoeding krijgen voor de kosten van de verzorging en opvoeding van pleegkinderen. De pleegvergoeding is een basisbedrag dat de overheid jaarlijks vaststelt. De hoogte van het bedrag hangt af van de leeftijd van het pleegkind. In sommige gevallen kunnen pleegouders een extra toelage voor pleegzorg krijgen.

Kind uit pleeggezin halen

Het wetsvoorstel verbetering kinderbeschermingsmaatregelen regelt dat Bureau Jeugdzorg een pleegkind niet zomaar bij het pleeggezin mag weghalen. Woont het kind 1 jaar of langer in een pleeggezin? Dan moeten de pleegouders of de kinderrechter hiervoor toestemming geven. Dit heet blokkaderecht.

Pleegouders hebben al blokkaderecht als de ouders de kinderen vrijwillig in een pleeggezin hebben geplaatst. Of als Bureau Jeugdzorg de voogdij heeft. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel in behandeling.

Het blokkaderecht komt overeen met Family life. Family life regelt dat een kind na een jaar niet zomaar uit een pleeggezin kan worden gehaald. Dit recht staat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mensen